grukmeja2Gurkmeja, citron och ingefära! Helt fantastiska komponenter i min vardag!

Som jag nämnde i förra veckans Ayurveda tips så ska jag idag prata om dessa 3 som jag njuter av ofta.

Citron.

På morgonen är kroppen som mest mottaglig. Då kroppen har rensat sig på gifter under natten och bearbetat de som hänt tidigare dygn.

 Pressa en halv citron i ditt varma vatten. Tro de eller ej, trots sin sura smak så är citron basande för kroppen. De reglerar ph- värdet, dvs motverkar surhet. De ger en fräsch känsla och ökad vitalitet och främjar ämnesomsättning. Citron är utmärkt för att hejda utveckling av infektioner i kroppen. Stärker immun försvaret och ökar blodcirkulationen.

***

Ingefära ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen. Om man redan har hög ämnesomsättning, prova då mald torkad ingefära. Den har en mildare förbrännings effekt. Ändvänd ingefära för att motverka förkylningar då den reducerar slem. Lindrar mensvärk, magsmärtor och illamående.

ANVÄND INTE ingefära vid hög feber, blödningar, svåra hudåkommor, sår eller inflammationer i kroppen.

Man kan även använda torkad mald ingefära på eventuell smärta, så som smärta i leder eller muskler. Ta då 1 msk av ingefäran, blanda tillsammans med vatten till en gegga. Smörj sedan detta på de smärtsamma stället, massera in i cirka 5 minuter, skölj sedan av med vatten (ej kallt).

***

Gurkmeja, magiska gurkmeja.

Gurkmeja är en rot som härstammar från Sydostasien, den största producenten av gurkmeja är Indien. Man kokar, torkar och maler denna rot till et pulver som är skinande gult. Du hittar detta pulver i de flesta hälsokost butiker. Prioritera alltid ekologiskt och/eller organiskt.

Gurkmeja tas upp på bästa sätt i varmt vatten med en tsk smör i. Eller rums tempurerat vatten med en nypa svart peppar i.

På tom mage på morgonen tag endast 1 /4 del tsk. Om du tar de senare på dagen då du har ätit kan du ta 1 rågad tsk.

Gurkmeja har många fördelar. Några är: Stimulerar matsmältningen, antiseptisk, energi givande effekt på immunförsvaret, ökar blodcirkulationen och stödjer levern.

Man kan även använda gurkmeja utvärtes på sår, brännskador, acne eller eksem. Kan dock vara bra att veta att gurkmeja har en stor förmåga att färga av sig så passa kläderna och du kommer att bli gul på huden vid utvärtes behandling.

Gravid och ammande bör rådslå med sin läkare innan användning av gurkmeja.

***

**Min information handlar om att lindra olika obalanser och jag har med egen erfarenhet upplevt goda förbättringar. Min information kommer från olika Ayurvediska böcker, hemsidor, samt utbildningar.**

*With love for body and mind*