grönt

 

 

De är en lyx att kunna välja.

Många glömmer bort hur lyxigt de är att kunna ha en val möjlighet och hur många vi faktiskt har. Att du kan välja vad du vill äta, vad du vill köpa, vad du vill ha på dig, vilket jobb du vill söka, vart du vill bo, vilket parti du vill rösta på..Vi har så mycket lyx!

De är en lyx att kunna bry sig om hälsa.

De finns dom som måste äta de dom hittar eller får, de som bär de kläder som dom kommer över för att kunna täcka sin kropp och få värme, de finns dom som inte kan välja vart dom vill bo utan bara är lyckliga över att dom har tak över huvudet.

De finns dom som oroar sig dagen i enda om dom kommer överleva morgon dagen. Och inte har tid att tänka på vad för klänning dom ska ha på AW.n på fredag!!

Varje dag påminner jag mig själv att jag har ett val.

Ett val hur jag vill spendera min tid och mina pengar.

Hur jag vill spendera min energi och mina tankar.

De är mitt val.

Men i alla dessa fria val skapar vi även ett beroende.

Vi har en lyx att kunna inreda, bo fräscht, värna om våran hygien, sova på en mysig kudde. Dricka vårat lugnande tee innan säng dags. Vilket gör att vi skapar en vana att kunna göra detta. Så fort vi inte har en säng, kan vi inte sova. Så fort vi inte får den maten vi tycker om, kan vi inte äta, och hur utrycker jag mig själv om jag inte kan välja mina kläder?

Detta blev jag varse om på en av mina resor, då jag var i Indien för andra gången.

Jag reste 2 månader själv i Indien och träffade många spännande människor och en del umgicks jag med invånarna några indiska killar och tjejer. De var så spännande, vi hade svårt med språket i början men sen förstår man mer och mer av varandra av att läsa kroppsspråk och stämning.

Så viktigt att kunna utbyta erfarenheter och kultur olikheter.

Mitt största minne efter den resan var en speciell kväll. Jag hade varit ute och ätit middag med några av mina nya indiska vänner hos en indisk familj och ätit hemlagad mat.

Dom promenerade mig med hem eftersom dom inte tyckte att jag skulle gå själv i mörkret. När vi skulle skiljas åt vid staketet och dörren in till min bungalow så började jag gråta. Ena killen frågade mig: Varför gråter du?

Jag svarade: Ja men de känns så orättvist.

Han: Vad är orättvist?

Jag: Att här står jag och ska gå in till min sköna säng och tak överhuvudet och jag vet att jag kan gå upp imorgon och köpa mat. Och ni ska bo på stranden och la era sista pengar på att bjuda mig på middag.

***Dom var sååå glada och så generösa och ville bjuda mig på middag! En del indier har en filosofi som dom lever efter och de är att bjuda först innan du själv smakar. De erbjuder dig sin egen mat innan dom själva äter. Vilket är väldigt genröst och fint! Att vara oberörd av sitt ego.***

Då svarar den andra killen med gråten i halsen:

De är konstigt att du tycker synd om oss.

För egentligen tycker vi synd om dig.

Att du behöver din sköna säng och tak överhuvudet för att känna dig trygg och kunna sova gott. Jag sover under bar himmel med stjärnorna som ljus över mig, jag sover bland hundar och vänner, med moder natur som min musik.

Jag spenderar dom pengar jag tjänat idag under samma dag eftersom jag lever i nuet. Och jag njuter av varje stund som om de vore min sista.

Och jag har en ryggsäck fylld med mina ägodelar i som jag värdesätter väldigt högt.

När jag var liten fantiserade jag om att bo i något västland, där man kunde köra snabba bilar och gå i James bond kostymer och tjäna pengar. Men nu när jag rest ett tag och träffat så många västerlänningar så ser jag vilken oro och stress ni lever i och ni kommer till Indien ”för att hitta er själva”.

Vi båda började skratta och kramades om länge.

Dom orden och hans mjuka leende och vilja att utrycka detta gjorde att jag smälte. De gick rätt in i hjärtat och från den stunden ändrades hela min livsfilosofi. Jag var blind, min lyx har blivit mitt beroende.

Jag var klar i Indien och åkte hem 1 vecka senare. Sista veckan tog jag med den här killen på macrame kurs för att han ville lära sig att knyta konst och göra smycken. Vad jag vet, sitter han fortfarande på stranden och njuter av stunderna och sover under stjärnorna. Säljer sina smycken och tar sig fram i livet med tillit av att livet ger honom de han behöver. Människor som hjälper honom med mat och pengar. Och är lycklig över att vara frisk.

Så låt inte din lyx äga dig.