magar

 

Under andra världskriget beslöt sig några soldater för att ta livet av sig. Dom hittade en buske med några bär som dom visste var dödliga. 8 av dom 10 soldaterna svalde bären och avled efter några minuter. Men 2 av dom tuggade bären och överlevde!
Hur kommer detta sig?

Detta är en historia som upprepar sig i olika utbildnings syften där man pratar om metabolismen. Om de är en skröna, vet inte jag men den har en viktig poäng!

Att tugga, tugga långsamt. ” Låt maten tysta munnen” hörde man alltid när man var liten.
När vi tuggar så utsöndras de något som kallas för enzymer i våran saliv. Dessa enzymer skickar signaler ner till magen och alla andra organ, på vad som komma skall. Vilket innebär att kroppen gör sig redo på att hantera de som stoppas in i munnen. Dessa enzymer hjälper hela metabolismen att smälta maten, ta upp näring men också att rensa ut eventuella gifter och ta hand om slagg produkter.
I dagens ” take away” samhälle där vi äter i farten och där vi äter på stående fot, gående eller under ett möte. Där vi också äter tillagad mat som saknar enzymer, leder till att vi har brist på dessa. Vilket också leder till alla möjliga obalanser i metabolismen.

Min räddning är att jag tar ett kosttillskott som heter Cellenzymer, av märket Holistic. Då Holistic framställer deras produkter ur naturlig form. Jag tar 2 innan varje måltid. detta gör att jag känner mig lätt och pigg efter maten men även att jag inte får en uppblåst mage.
Jag vet många i min omgivning som har ”stress magar” där jag tipsat om detta och möts av glada ansikten som svar.
Detta är inget som Ayruvedan direkt rekommenderar eller jobbar med. Men inom Ayurvedan pratar man mycket om matmeditation. Att äta ska vara ett meditativt tillstånd, man sitter ner och äter, gör helst en mat bön för att förbereda kroppen på att äta men också för att visa respekt inför maten och tacksamhet. Tugga långsamt och ät under minst 20 minuter, ta en långsam, liten promenad därefter och vila sedan 15 minuter på vänster sida. Detta anses inom Ayurvedan som ett hjälpmedel för näringsupptag och matsmältning. De är de optimala, prova gärna när du har tid!

Ät medvetet och hjälp magen påvägen med Cellenzymer!

***Tack alla fina magar som ställde upp på bilden***